петък, 17 септември 2010 г.

Мъдростта на една майка или как се справяте с проблемите

Една дъщеря се оплакала на майка си, колко труден е животът и че не знае как да се оправя с всичко. Майката завела дъщеря си в кухнята, напълнила три тенджери с вода и ги сложила на печката. В първата тенджера сложила моркови, в другата яйца, а в третата зърна кафе.
След няколко минути извадила морковите, сложила яйцата в чиния и сипала кафето в чаша.
- Какво виждаш? – попитала тя дъщеря си.
- Моркови, яйца и кафе – отговорила дъщерята.
Майката помолила дъщерята, да вземе морковите в ръце. Те били меки. Помолила я, да обели яйцата, които били вътре твърди. После я подканила да опита от кафето, което било много ароматно.
- Защо ми показваш всичко това?- попитала дъщерята.
Майката обяснила, че и морковите, и яйцата, и зърната кафе били подложени на еднакво въздействие на врящата вода. Но трите продукта реагирали по различен начин.
Морковите в началото били твърди, после станали меки. Яйцата били чупливи, вътре меки, после се втвърдили. Кафеените зърна се разтворили и превърнали водата в кафе.
- А ти каква си, когато на вратата ти чукат проблеми, морков, яйце или зърно кафе? Как реагираш ти?- попитала майката дъщеря си. – Морков ли си, който изглежда твърд, но когато се сблъска с проблеми, загубва силата си и омеква? Или си яйце с меко сърце, което се втърдява, изникне ли проблем? Или пък си кафеено зърно, което превръща врящата вода в кафе, т.е. вижда в проблема шанс, да направи нещо съвсем ново ?
/превод от нета/

2 коментара:

  1. Чудя се че няма още коментари,сериозна тема тук постави!Човръчкам,мозъка и тъпея,дори не смея да се засмея!Но нещо ми пробуди мисълта,добавен е друг компонент-вода!И чудото стана,щом тя завря,започна се борба!Атоми и молекули,нанасяха си боксови удари по свойте скули!Защо ли не се учудвам от това,че в основата винаги намеса има и вода!Но да оставим моркова и яйцата,и нека с водата да си направим каффе!Винаги сутринта предпочитам две!Продължавай в същия "дух",поне още век,а аз съм обикновен човек!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно! Ще го приложа на дъщеря ми...

    ОтговорИзтриване