понеделник, 9 май 2011 г.

Джурджов ден в Сърбия

Тук няма да ви разказвам за печени Гергьовски агнета, макар че и в Сръбско много се тачат, а за една интересна, все още непопулярна туристическа дестинация. Екскурзията беше до сръбския град Чачак.  Домакините знаят с какво да заинтригуват българите, затова започнахме с посещение във фабриката за ракия Миничева къща.

Насред китния двор ни очакваше тази маса с различни ракии за дегустация. Разбира се, кой колкото може, на корем. На жените най-много допадна "дуня", или дюлевата ракия и мушмулата.

Опитах и от ракията, взела първо място на някакъв европейски фестивал, бутилка от която била оценена за 3600 евро.

 Казанът, в който се вари сега ракията, немски.
 Многобройните награди.
 Интересна декорация в двора.
 И тези кратунки ме впечатлиха.
Оттам минахме през курорта Атомска баня да угасим пожара от ракиите с минерална вода.
Самият Чачак е провинциален град, с около 80 000 жители. Нищо интересно, посетихме градската църква,
историческия музей и картинната галерия.
На следващия ден се отправихме към Мокра гора и дървения град на Емир Кустурица Мечавник. Построен преди няколко години в живописна местност, с идеята  всичко в него да бъде екологично. Той избирал кой да живее там, кой да работи там. Според мен никой не живее там и това по-скоро е една интересна туристическа атракция, може да се използва и за декори на филми. Самият Кустурица също има къща там. Дори беше там, и някои се снимаха с него, но не и аз;) .
На входа ни посреща този пожарникар.
Църквата.
 Къщите.
 Макет на града.
 Започнаха и някакви представления.
 Интересна идея. В този затвор Кустурица затваря снимките на хора, които мрази.
След това се отправихме на пътешествие с Шарганската железница. В миналото железопътен път е свързвал Белград с Дубровник, сега отсечка от пътя  в планината Шарган е възстановена с туристическа цел. Потеглихме от тази китна гара.

 А ето го и самият влак.

По пътя има няколко живописни гари, на които слизахме за разходка и снимки.
Наричат я още Шарганската осморка, защото пътят лъкатуши така:
Красива природа, невероятни гледки.


По пътя жените трябва да докоснат и "Лудия камък". Е, защо... Като идете, ще разберете.

На Следващия ден се отправихме към СПА курорта Овчар баня.


Целта ни беше да разгледаме манастира Благовещение,
след което се отправихме пеша 
 към манастира Николе.

 Разбира се, и тук има някаква атракция : Дърво, което трябва да се обиколи три пъти, да си намислиш желание и да се прекръстиш.

 Преди обратния път към България обядвахме в този ресторант.
 В тези менчета се сервира супата, която ти си сипваш сам. Интересна хрумка.
 А това е новозакупено корабче, с което следващите туристи ще правят обиколка по езерото на около 10 манастира.

Ако съм ви заинтригувала с тази дестинация, ще допълня, че през август има и събор "Трубача", надсвирване. А плескавици, вешалици и други сръбски вкуснотии..., абе вие знаете!
Благодаря на ATLAS-S за приятното изживяване!

3 коментара:

  1. Hexemexe,благодаря ти за интересната виртуална разходка!Пожелавам ти още много такива на най-разнообразни и китни местенца,ама и да ги споделиш с нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Пътуването е една загадка,дори екскурзийката да е кратка!Пълен е света с чудеса,и все ми се иска всички в нашата срана да пренеса!Преди двадесет години,бяхме оковани с вериги,и радвахме се на чужденци,от близки и далечни страни!Сега е друго,на някой дори му се струва лудо,да тръгнеш сам по свта,само с една раница на гърба!Направих го за първи път,и тогава разбрах колко свиден е родния "кът"!Очите ни пемат красотата от света,и винаги успяват на сърцето да я при'дадат!Всичко ми хареса,събуди ти в мен интереса,и радвах се като малко дете,че там ти си се чувствала много добре!Успехи в нови начинания,и обогатявай нашите познания!-Харесва ми,мисля че се изразих добре,ще направя поклон и с ръка на сърце!:)))

    ОтговорИзтриване